ANGIOGRAF DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CLUJ-NAPOCA
În urmă cu câteva luni, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca anunța semnarea unui contract pentru achiziția unui angiograf digital de ultimă generație. Angiograful este acum instalat și funcționează, începând cu data de 7 noiembrie 2016, în cadrul Laboratorului de Angiografie și Cateterism Cardiac. Echipamentul medical de înaltă performanță a costat 2.916.000 lei (cu TVA) și are garanție completă pentru 10 ani, cu piese de schimb incluse. Fondurile pentru achiziționarea aparatului au fost asigurate de Ministerul Sănătății. Echipamentul a fost achiziționat printr-o procedură de achiziție publică transparentă și concurențială, derulată prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cu fază finală de licitație electronică. În urma licitației electronice, prețul final a scăzut cu 954.000 lei față de estimările inițiale.
Cumpărarea noului angiograf a fost necesară deoarece angiograful vechi, după 15 ani de funcționare, era în afara perioadei de suport tehnic; prin urmare, nu se putea garanta remedierea defecțiunilor. Deși, în 2014, s-au alocat peste 200.000 lei pentru reparație, aparatul vechi prezenta frecvente erori de funcționare.
Instalația radiologică Siemens Artis Zee Floor este un sistem conceput special pentru chirurgie angiografică minim invazivă. Avantajele acestui tip de echipament medical sunt adaptabilitatea, flexibilitatea, pluri-disciplinaritatea. De asemenea, aplicațiile 2D și 3D cresc semnificativ eficiența procesului medical.
Conferențiar Dr. Dan Olinic, medic-șef al Secției Clinice Cardiologie II — Intervențională, a precizat că: „Achiziționarea angiografului digital ultra-modern, destinat diagnosticului și tratamentului bolilor vasculare, va permite continurea unei activități de peste 15 ani de cardiologie și angiologie intervențională, în cadrul căreia se realizează angiografii coronariene și periferice, precum și tratamentul prin dilatare coronariană și periferică, cu implantare de stent-uri, inclusiv în urgențele cardiace și vasculare majore. Spitalul este integrat în programele naționale de tratament intervențional al infarctului miocardic acut și în programul de dilatări arteriale, cu un volum anual de aproximativ de 1500 pacienți cu angiografie, dintre care 750 cu dilatări coronariene și arteriale”.
În plus, angiograful digital nou are „o rezoluție foarte bună a imaginilor, permițând un diagnostic precis, cu doze de iradiere mult reduse, față de echipamentul folosit anterior. Având la dispoziție un angiograf modern, pot fi urmărite și alte direcții de dezvoltare, cum ar fi proceduri terapeutice valvulare, de implantare a unor proteze valvulare aortice sau reparație de valvă mitrală, fără a fi necesară intervenția chirurgicală pe cord. De asemenea, defectele structurale cardiace pot beneficia de o terapie percutană, mult mai puțin invazivă, în comparație cu intervențiile chirurgicale pe cord”, declară Dr. Călin Homorodean, de la Secția Cardiologie II — Intervențională.
„Pe lângă achiziționarea echipamentelor de imagistică medicală din acest an (CT, RMN, mamograf), videoecoendoscop și ecografe, consider că angiograful are o valoare profesională enormă pentru spital, deoarece este indispensabil pentru diagnosticul și tratamentul intervențional al urgențelor cardio-vasculare. În plus, spitalul are un volum mare de activitate de angiografie diagnostică și proceduri de cardiologie intervențională -- anual, de angiograf beneficiază aproximativ 1500 de pacienți. De asemenea, spitalul asigură două zile pe săptămână garda de infarct miocardic acut, cu acoperirea zonei de nord-vest a țării, în programul STEMI”, a precizat Ec. Dr. Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
COMITET DIRECTOR
Cluj-Napoca, 17.11.2016