INVESTIȚIE DE PESTE 3.600.000 LEI ÎN MODERNIZAREA BUCĂTĂRIEI SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CLUJ-NAPOCA
Noua bucătărie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost pusă în funcțiune la începutului lunii mai 2018, după lucrări de reabilitare și de modernizare începute în luna octombrie 2017. Odată cu modernizarea bucătăriei a fost implementat și un nou sistem de servire a mesei la patul pacientului, în tăvi termoizolante.
În contextul dispunerii pavilionare a spitalului, sistemul anterior de transport și de servire a mesei a ridicat, în mod constant, probleme și deficiențe. În plus, echipamentele vechi cu care era dotată bucătăria nu erau eficiente și generau costuri mari de întreținere. Totodată, sistemul anterior nu întrunea toate cerințele de siguranță alimentară, impuse de HACCP[1] (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control - Hazard Analysis and Critical Control Point) și de standardele europene.
La patru luni de la deschiderea bucătăriei, sistemul nou de preparare și livrare a hranei funcționează la parametri normali. Dificultățile întâmpinate sunt cauzate, în special, de lipsa de personal, precum și de sistemul pavilionar de funcționare. Între timp, au fost organizate concursuri pentru posturile disponibile, însă blocul alimentar se confruntă, în continuare, cu deficit de angajați.
Acum, distribuirea mesei pentru cei 1200 de pacienți internați în medie, zilnic, în spital, se va face printr-un flux bine stabilit de porționare, în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav. Înainte de implementarea sistemului, porționarea meselor și spălarea vaselor erau activități care reveneau secțiilor, fapt care îngreuna traseul mâncării până la patul pacientului. Cu ajutorul tăvilor termoizolante, se asigură livrarea mesei pentru pacienții internați.
Spațiul în care funcționează bucătăria, cu o suprafață de aproape 300mp, a fost renovat complet, iar blocul alimentar a fost dotat cu cele mai moderne aparate și echipamente. Pentru transportul hranei, au fost achiziționate încă două autoutilitare, în completarea celor trei deja existente.
„Am reușit să modernizăm și să dotăm bucătăria integral din venituri proprii. Acesta este un semn că, atâta vreme cât resursele sunt gestionate eficient, există reale posibilități de dezvoltare în sistemul medical de stat. Încă de la începutul primului mandat, am avut ca obiectiv major al planului de management îmbunătățirea condițiilor de siguranță a alimentului și de asigurare a hranei pacienților, însă situația financiară a spitalului, de la acel moment, nu permitea o asemenea investiție. Consider că, în acest moment, spitalul dispune de cea mai modernă bucătărie din sistemul sanitar românesc”, a declarat Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Angajații bucătăriei (aproximativ 30 de persoane) au fost instruiți în folosirea noilor echipamente, iar circuitele funcționale din bucătărie, dar și din secții, au fost actualizate, cu scopul de a garanta siguranța hranei oferite pacienților.
Investiția se ridică la 3.600.000 lei (peste 775.000 euro). Proiectul a inclus, pe lângă amenajarea spațiului și dotarea cu echipamente, lucrări de asfaltare și de modernizare a rețelelor de utilități.