Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Sepcial Promotion

Secții/Compartimente

Oftalmologie

SECTIA CLINICA OFTALMOLOGIE

 

SCURTA  PREZENTARE A SECTIEI

 

Sectia Clinica Oftalmologica face parte din SCJU Cluj-Napoca, asigurând asistenta medicala de specialitate pentru pacienti cu afectiuni oftalmologice acute si cronice.

Activitatea medicala oftalmologica se desfasoara intr- o cladire veche, de patrimoniu, intr- un pavilion ce  apartine complexului de cladiri  din cadrul Spitalului  Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Datele statistice diponibile arata ca la Sectia Oftalmologica se adreseaza pacienti din toata tara si strainatate, din toate categoriile de varsta, unii cu patologie asociata, comorbiditati,slab vazatori, greu deplasabili, afectiuni psihice, copii cu tulburari neurologice, nou-nascuti la termen sau prematuri.

In Sectia Clinica sunt internati pacientii care necesita interventii chirurgicale, evaluare oftalmologica completa clinica si paraclinica pentru precizarea unui diagnostic, efectuarea unui tratament medical.

Profesionalismul stafului medical si dotarea cu aparatura moderna si de inalta performanta, alaturi de conditiile de cazare asigura o buna ingrijire a pacientilor .

 

STRUCTURA, COMPONENTA SECTIEI

 

Sectia Clinica Oftalmologica are in structura sa: Sectie Clinica cu paturi, Bloc Operator cu Compartiment de ATI,  Ambulatoriu integrat, Camera de Garda, Centru de Glaucom  si functioneaza  cu un numar de 55 paturi  pentru spitalizare continua(SC), din care 4 paturi pentru spitalizare de zi (SZ), 4 paturi Compartiment ATI-salon trezire (in cadrul blocului operator) .

 

 

Personalul  medical si auxiliar din cadrul sectiei este format din 55 angajati:

9 medici primari oftalmologi, 1 medic primar ATI, 34 asistente medicale, 13 infirmiere, 2 ingrijitoare si 1 registrator medical.

 

MEDICII SECTIEI

Nr. crt.

nume prenume

grad profesional

grad didactic

1

Nicoara Simona Delia

medic primar oftalmolog

profesor

2

Stan Cristina

medic primar oftalmolog

conferentiar

3

Nicula Cristina Ariadna

medic primar oftalmolog

conferentiar

4

Macarie Sorin

medic primar oftalmolog

sef lucrari

5

Samoila Ovidiu Ciprian

medic primar oftalmolog

sef lucrari

6

Calugaru Dan Mihai

medic primar oftalmolog

sef lucrari

7

Nemes Dragan Iulia

medic specialist oftalmolog

asistent universitar

8

Stefanut Anne Claudia

medic primar oftalmolog

asociat

9

Kovacs Eniko

medic primar ATI

-

 

 

Toti medicii clinicii  desfasoara activitate medicala in intervalul orar 8-15, conform unui program stabilit lunar, atat in sectia cu paturi,cat si in ambulatorul integrat, in camera de garda, centru de glaucom si in blocul operator.

Personalul mediu si auxiliar are o buna pregatire profesionala si asigura alaturi de medici, servicii medicale prompte si de calitate tuturor pacientilor .

 

SERVICII OFERITE

 

Sectia Clinica de Oftalmologie asigură consultaţii, investigaţii şi intervenţii chirurgicale oftalmologice. cu profesionalism si ofera servicii medicale de specialitate la standard international.Serviciile medicale oferite in cadrul sectiei sunt:

 • măsurarea computerizată a refracției oculare;
 • examinarea polului anterior si a polului posterior prin biomicroscopie;
 • examenul computerizat al câmpului vizual;
 • examinarea ultrasonică a globului ocular
 • efectuare biometrii,
 • examenul morfologic al structurilor oculare (pol posterior și anterior);
 • examinarea vederii binoculare si a deviațiilor oculare
 • examinări de electrofiziologie oculară: ERG, PEV
 • tomografie în coerență optică (OCT)
 • tratamente laser pol ant si pol posterior -fotocoagularea retiniană; cataracta secundara iridotomii laser;
 • injectii intraoculare pentru edem macular diabetic, degenerescență maculară legată de vârstă
 • interventii chirurgicale pentru :cataracta prin facoemulsificare si implant de cristalin artificial , glaucomului, strabism la copil si adult, afectiunile retinei- chirugie vitreoretiniana (pentru dezlipire de retină, hemoragie în vitros, afecțiuni maculare), afecțiuni ale  pleoapei si a orbitei, tumori oculare, traumatisme oculare complexe.
 • screeningul si tratamentul retinopatiei de prematuritate la nounascuti în cadrul Programului Național de screening,tratament  si monitorizare tratatementul retinopatiei

Secția clinică oftalmologie este centru de referință pentru  afecțiunile retinei și corpului vitros care necesită chirurgie vitreo-retiniană și pentru urgențe oftalmologiec majore care necesită chirurgie imediată (corpi străini intraoculari, infecții intraoculare, plăgi, rupturi oculare).

 

DOTARI TEHNICE

 

Sectia de Oftalmologica este dotata cu cabinete de consultatii in care se utilizeaza aparatura moderna, de inalta performanta: autorefractometre, oftalmoscoape directe si indirecte, tonometre.

In sectie exista si cabinete pentru explorari functionale oculare,unde se efectueaza perimetrie,microperimetrie-Centru de Glaucom, pentru electrofiziologie oculara (ERG, PEV) si pentru  imagistica medicala (unde se efectueaza OCT, retinofotografii si ecografii oculare,biometrii).

Salile de operatie sunt dotate cu aparatura performanta pentru chirurgia polului anterior si posterior- microscoape operatorii si instrumentar specific pentru microchirugie oftalmologica,aparate de facoemulsificare, vitreotoame, aparatura Laser, aparate de sterilizare rapida,aparatura moderna pentru anestezie.

 

 

 

ACTIVITATEA STIINTIFICA SI EDUCATIONALA/PROGRAME

 

In Sectia Clinica de Oftalmologie se desfasoara o importanta activitate didactica de medicii oftalmologi care sunt cadre universitare ale UMF Iuliu Hatieganu. Aici isi efectueaza stagiul clinic de oftalmologie studentii UMF, atat sectia romana cat si cele in limba franceza si engleza. In aceasta sectie isi desfasoara activitatea si stagiul de pregatire medicii rezidenti de oftalmologie sau de la alte specialitati, conform curriculei.

 

In cadrul sectiei se desfasoara  activitate stiintifica prin derularea de studii clinice, clinica fiind dotata cu aparatura de inalta performanta si personal foarte bine calificat, care participa la manifestari stiintifice nationale si internationale.Medicii sectiei desfasoara si activitate de indrumare pentru lucrari de licenta si studii doctorale si există doi conducători de doctorat: Prof. Dr. Nicoară Simona, afiliată Școlii Doctorale a UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Conf. Dr. Nicula Cristina, afiliată Scolii Doctorale a Universității din Oradea.

In Sectia de Oftalmologie se deruleaza permanent activitatile din cadrul Programului National -Prevenirea retinopatiei de prematuritate si a complicatiilor acesteia, efectuate de 2 medici, care sunt supraspecializari în examinarea și tratarea nou-născuților prematuri. Pacientii sunt examinati si tratati atat in cadrul sectiei cat si la sectiile de neonatologie  din SCJU si Spitalul de Copii, prin deplasarea medicilor.

 

ALTE INFORMATII RELEVANTE PENTRU ACTIVITATEA CLINICII

 

Sectia Clinica Oftalmologica din SCJU Cluj este un centru de referință regional pt chirurgia vitreoretiniana de urgenta.

Sectia Clinica Oftalmologica asigura consultatii de oftalmopediatrie tuturor  copiilor, incepand cu prima zi de viata.

 

 

 

 

COORDONATE DE CONTACT

 

 

Adresa

 

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj

Clinica Oftalmologica

str. Clinicilor 3-5

40006

Cluj-Napoca

 

Telefon

 

0264592771- int 1181

0264296441 – programări în ambulator

 

         Adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Sef Sectie,

Dr. Stefanut Anne Claudia

Medic primar oftalmolog

 

Asistenta sefa,

Chira Matilda

 

Location

Cluj-Napoca

 

Acceptarea de catre dvs a politicii privind datele cu caracter personal
Nota de acceptare: In conformitate cu normele GDPR, continuarea accesarii acestui site reprezinta acceptul dvs privind folosirea si stocarea datelor cu caracter personal conform regulilor si conditiilor si politicii privind cookies.

Va multumim si va invitam sa vizionati site-ul nostru!