Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Sepcial Promotion

Secții/Compartimente

Anatomie Patologică

Descriere:

Serviciul de Anatomie Patologică (SAP) a Spitalului Clinic Județean de Urgență are o vechime de peste 70 de ani, în anul 1945 fiind înființat serviciul de prosectură de către profesorul Titu Vasiliu.

Activitatea SAP este foarte bogată: peste 17.000 de diagnostice histopatologice/citologice, 269 de necropsii și aproximativ 950 de îmbălsămări în cursul anului 2015.

Componență:

Toți medicii din SAP au gradul de medic primar anatomopatolog, jumătate din corpul medical fiind și cadre didactice de predare la disciplina de anatomie patologică a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, cu doctorat, iar asistentele medicale au absolvit studii superioare în domeniu.

Activitate principală:

Activitatea medicală principală o reprezintă elaborarea diagnosticului histopatologic, citologic și necropsic pentru pacienții internați în SCJU Cluj-Napoca și în spitale partenere, pacienți în regim de ambulator sau cu plată.

Serviciul de Anatomie Patologică este structurat în următoarele compartimente: histopatologie, citologie, prosectură, în cadrul cărora se efectuează o paletă largă de servicii medicale.

  1. Compartimentul de histopatologie:

  • examen extemporaneu;

  • examen macroscopic și microscopic (colorații speciale și colorații imunohistochimice);

  • consultul preparatelor histopatologice provenite din alte unități sanitare (”second opinion”);

Material examinat: piese operatorii, biopsii-incizionale, endoscopice, puncții-biopsie (limfoganglionară, mediastinală, mamară, hepatică, renală, etc.).

Domenii: patologie netumorală și tumorală (sistem nervos central, patologie maxilo-facială, ORL, sisteme respirator, digestiv, renal, uro-genital, locomotor, patologie mamară, limfoganglionară etc.).

  1. Compartimentul de citologie:

  • colorații: hematoxilină-eozină, Papanicolau, Giemsa;

Material examinat: fluidele seroaselor (lichid pleural, pericardic, peritoneal, articular), fluide din leziuni chistice și tumori, citologie cervico-vaginală, citologie aspirativă (FNA);

  1. Compartimentul prosectură:

  • necropsii anatomopatologice;

  • îmbălsămări;

Programe:

Medicii din cadrul Serviciului de Anatomie Patologică realizează, pe lângă activitatea medicală și activitate didactică, prin îndrumarea stagiilor practice ale rezidenților de anatomie patologică (peste 30 de rezidenți în prezent) și din alte specialități (dermatologie, oncologie, radioterapie), a stagiilor practice de anatomie patologică și a lucrărilor de diplomă ale studenților facultății de medicină, cursuri postuniversitare. Patologia complexă, atmosfera de lucru, nivelul de pregătire înalt al membrilor colectivului SAP și implicarea directă a medicilor rezidenți în activitățile specifice fac din SAP un centru de referință în formarea de specialiști.

De asemenea, aici se întreprinde și activitate științifică, membrii colectivului SAP făcând parte din echipe de cercetare multidisciplinare, publică articole în reviste naționale și internaționale, participă la conferințe și congrese, sunt membri ai unor societăți științifice naționale și internaționale.

Location

Cluj-Napoca

 

Acceptarea de catre dvs a politicii privind datele cu caracter personal
Nota de acceptare: In conformitate cu normele GDPR, continuarea accesarii acestui site reprezinta acceptul dvs privind folosirea si stocarea datelor cu caracter personal conform regulilor si conditiilor si politicii privind cookies.

Va multumim si va invitam sa vizionati site-ul nostru!